29.4.2014

Opastuspalvelut: Esa Leskinen ja kaupunkikierros

Iiro nukkuu! :D Haha no ei... Oikeasti
Iiro venytteli.
Esa piti meille tällä kertaa opastuskurssin ja sain todella paljon hyödyllistä tietoa! Tässä oli selkeä ja kiva alku: Hän esitteli itsensä, mitä tekee ja mitä aikoo meille kertoa. Lisäksi hän vielä kysyi jokaisen meidän taustaa. Ensivaikutelman perusteella olin jo heti valmis menemään hänen opastusretkelleen. Esa on toiminut oppaana 1994 lähtien, joten 20 pyöreää vuotta tulee tänä vuonna täyteen. Opaskoulutus Tavastiassa on myös käyty. Opastukset ovat tapahtuneet Hämeenlinnassa ja sen lähikunnissa, ryhmien ja yksittäisten ihmisten kanssa. Suurin osa ollut kaupunkikierroksia, Hämeenlinnan ympäristöä ja kohteita. Päätoimena hän on englanninkielenkääntäjä ja sivutoimena opas. Mielestäni jo tämä kombo kuullostaa erinomaiselta! :D


Esa toimii Kanta-Hämeen Oppaat ry:llä oppaana, tästä pääset hänen "profiiliinsa". Viime kesänä hänellä oli 7-8 kaupunkiopastusta, mikä on Hämeenlinnassa jo aika hyvä suoritus. Ymmärrettävää, eihän tänne niin paljoa turisteja tule kuin esim. Helsinkiin.

Teoria: Opastuksen kulku
  • Opaskysely tulee.
  • Sovitaan päivämäärät, paikat ja ajat. Mahdollisesti myös teema.
  • Opastukseen valmistautuminen:
1. Mahdollisen reitin suunnittelu
2. Tiedonhankinta (ajantasalla olevat tiedot, ottaa selvää 'esim. siltojen koreus busseja varten')
  • Jos reitti on uusi tai tuntematon, voi sen demonstroida itsekseen ja käydä läpi paikkoja.
  • Opastus:
1. Hyvissä ajoin vastassa (Sääntönä 15min aikasemmin paikanpäälle).
2. Jos kaikki muut asiat on kunnossa, mutta äänenkäyttö reistailee, menee koko opastus pieleen heti kättelyssä.
3. Pukeutuminen asiallisesti. Ei shortseja, eikä liian hienosti.
4. Kävelyopastuksessa kävellään rauhallisesti hitaimman tahdissa, kuitenkin aikataulussa.
5. Aloita puhuminen kun kaikki ovat paikalla.
6. Omien mielipiteiden esittäminen ERITTÄIN harkiten, jotta ei tule väärinymmärryksiä tai jopa kahakoita.
7. Katsekontakti ryhmään tärkeä.
8. Kierroksen lopussa: Onko kysyttävää?
  • Palaute opastuksesta
Nykypävänä valmistautuminen opastuksiin on hyvinkin helppoa, kun kaikki löytyy internetistä. Toista se oli ennen, kun tieto löytyi kirjoista. Opastukset ovat tekijänoikeuden alaisia! Ainoastaan oppaan luvalla saa tallentaa opastuksen sisältöä. Kuvat ovat tottakai eri asia varsinkin kaupunkikierroksilla. Poikkeuksia saattaa olla joissakin kohteissa, missä ei saa kuvata.

Jos asiakkaat ovat no show (asiakas/asiakkaat jotka eivät ilmesty paikalle), oppaan täytyisi silti saada täysi palkka. Riippuen tottakai myös siitä mitä on sovittu peruutusehdoiksi.

Kaupunkikävelykierros
Aloitimme Hämeenlinnan kirkolta, ja kävelimme Raatihuoneenkatua pitkin Arvi Kariston kadulle. Sieltä kävelimme rantaviivaa pitkin, kunnes käännyimme Lukiokadulle. Sibeliuksenkadun kautta päädyimme Hallituskadulle Sibeliuksen syntymäkodin kohdalle, johon opastuksemme päättyi.

Opastus oli oikein mielenkiintoinen. Syvennyin hieman enemmän Hämeenlinnan rakennuksien ja puistojen historiaan, vaikka en ihan kaikkia vuosilukuja muistakaan. Kävely oli rauhallista ja Esa odotti joka kerta, että kaikki oli paikalla puhuttaessa. Ainut asia, josta olisi voinut mainita (ympäristö huomioon ottaen), että ihmiset pysyisivät mahdollisimman reunassa teillä, sillä liikenteessä oli paljon pyöräilijöitä. Huomaavaista oli kysyä, ettei kellään ollu kylmä. Kiitos kuitenkin tästä! Oikein nautinnollinen ilta kaiken kaikkiaan :)

The iltaopiskelijat: Iiro, Paula, minä ja Suvi

1 kommentti: